Kachelbouw workshop

Vuurmeesters organiseert regelmatig kachelbouw workshops. Deze zijn bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor accumulerende kachels. Alle aspecten van het kachelbouwen zoals fundering, isolatie, het omgaan met machines, het lezen van bouwtekeningen en kennis van materialen komen aan de orde. Na het volgen van een workshop is het goed mogelijk om zelf een eenvoudige kachel te bouwen.

Tijdens onze workshops bouwen we bij voorkeur een tweetal warmtebronnen, bijvoorbeeld een massieve leemkachel en een houtgestookt fornuis. Deze worden opgebouwd door de cursisten onder voortdurende begeleiding en met hulp van ervaren kachelbouwers. Aan het begin van de workshop starten we op een kale werkvloer en we hopen aan het eind van de gezellige week het eerste kleine vuurtje te kunnen stoken. Meestal duurt een workshop -afhankelijk van het project- 5 werkdagen.

Tijdens de workshop geven we verder een aantal presentaties over bijvoorbeeld houtverbranding, de opbouw van een massieve kachel en bezoeken we een eerder gebouwde kachel van Vuurmeesters.

Deze intensieve workshops zijn te zien als een korte opleiding tot kachelbouwer. Alle basisvaardigheden komen aan bod en er is volop gelegenheid om eigen vragen te stellen en projecten te bespreken. Daarnaast krijgen deelnemers een substantiële korting op onze finoven prijslijst. Inmiddels hebben een aantal deelnemers uit Nederland en België na het volgen van een kachelbouw workshop zelfs hun eigen bedrijf opgericht.

De samen opgebouwde warmtebronnen worden daadwerkelijk gebruikt. We bouwen ze altijd op locatie, bijvoorbeeld in een zorgboerderij of restaurant. Deelnemers kunnen daarom op een later tijdstip de locatie opnieuw bezoeken en ervaringen uitwisselen.

Heeft u interesse in het volgen van een kachelbouw workshop? Lees dan gerust de verslagen van eerder georganiseerde workshops, of meldt u aan via de aanmeldingspagina. Hier kunt u zich ook aanmelden voor onze workshop-mailinglijst.

Het deelnemen aan een kachelbouw workshop en het gebruik van alle machines en gereedschap is geheel voor eigen risico.
Naast het organiseren van workshops geeft Vuurmeesters ook deskundig advies en verkopen wij alle materialen nodig voor het bouwen van een massieve kachel op onze webshop.