Kachels van Vuurmeesters

Vuurmeesters ontwerpt, levert en bouwt vier verschillende soorten massieve stenen warmtebronnen: leemkachels, finovens, speksteenkachels en fornuizen of bakovens. In het menu hierboven kunt u een keuze maken om er meer over te lezen.
Vuurmeesters verheft verwarmen tot een kunst. Alle op deze website getoonde foto's zijn door kachelbouwbedrijf Vuurmeesters ontworpen en gebouwd. Deze gerealiseerde projecten zijn het resultaat van onze jarenlange ervaring. Al onze kachels zijn milieuvriendelijk, duurzaam en leveren aangename stralingswarmte. Ze hebben een lange levensduur, een uitzonderlijk hoog rendement en worden aangepast aan uw persoonlijke wensen. Hieronder lichten we toe hoe dit samenspel van kwaliteiten in onze kachels bereikt wordt.

Een persoonlijke kachel:
Dankzij de toepassing van leemstenen als kachelbouwmateriaal is architectonisch vrijwel ieder kachelontwerp te realiseren. Strakke kachels die in een modern interieur passen als ook modellen met afgeronde en natuurlijke vormen. Daarnaast kunt u kiezen uit een groot assortiment van Tulikivi-speksteenkachels en finovens. Ook zijn we specialist in unieke projecten zoals bijvoorbeeld trapkachels en modellen met verwarmde ligbanken.

Stralingswarmte:
Stralingswarmte is infraroodstraling die rechtstreeks verwarmt en voor mens en dier behaaglijk aanvoelt. Na het stoken van een mand hout straalt de kachel constant stralingswarmte uit die het huis een hele dag aangenaam blijft verwarmen. Door regelmatig te stoken zal de kachel nauwelijks afkoelen en continu warmte blijven uitstralen. In tegenstelling tot metalen houtkachels en cv-radiatoren leidt het stoken van massieve kachels niet tot stofdwarreling of stofschroei en ontstaat een prettig binnenhuisklimaat. De luchtvochtigheid is constant en temperatuurschommelingen zijn minimaal.

Tegenstroomprincipe:
In dit van oorsprong Finse principe worden de hete verbrandingsgassen eerst omhoog en daarna helemaal naar beneden door de kachel geleidt. De temperatuur in de stookruimte is circa 1000 °C. De rookgassen aan het eind van het traject hebben een temperatuur van circa 150 °C. Dit temperatuursverschil accumuleert tijdens de korte stookperiode in de steenmassa, waarna deze energie geleidelijk in de vorm van stralingswarmte wordt afgegeven. Dit principe wordt in al onze kachels toegepast.

Hoog rendement en secundaire verbranding:
Het rendement van onze massieve kachels is circa 90%. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een open haard die een rendement van circa 5% haalt. Ons hoge rendement bereiken we door de hoge verbrandingstemperatuur in de stookruimte en het toepassen van het tegenstroomprincipe. De kachelmassa accumuleert hierdoor zeer efficiënt de warmte van het houtvuur en de rookgassen. Uit onderzoek is gebleken dat de schoonste verbranding plaatsvindt als er ook lucht van andere richtingen, bijvoorbeeld via de zijkant of achterkant, het vuur bereikt. Alle kachels en bakovens van Vuurmeesters hebben deze zogenaamde secundaire verbranding. Door deze optimale verbranding zijn de rookgassen bijzonder schoon en brandt de kachel uiterst zuinig. Met een kachel van Vuurmeesters bespaart u substantieel op uw verwarmingskosten.

Brandstof en milieu:
We stoken onze massakachels met de enige hernieuwbare biobrandstof: hout. Eén kilogram hout levert gemiddeld 3 kWh energie. De hoge verbrandingstemperatuur in de stookruimte zorgt ervoor dat het hout volledig ontleed wordt en dat lichte houtsoorten ook geschikt zijn. Ook afvalhout - mits goed droog en onbehandeld - kan gestookt worden. Doordat bij het verbranden van hout evenveel CO2 vrijkomt als de boom tijdens de groei heeft opgenomen is het stoken in onze kachels CO2 neutraal. Ook de gebruikte bouwmaterialen voor onze massakachels zijn milieuvriendelijk en natuurlijk.

Warmtewisselaar in massieve kachel:
Vuurmeesters importeert de beproefde warmtewisselaar-systemen van de Oostenrijkse fabrikant Toby Hafner.
Deze gepatenteerde systemen bestaan uit koperen leidingen die in een aluminium plaat zijn geperst. Door deze leidingen stroomt water dat de warmte van het houtvuur met zich meevoert. De warmtewisselaar wordt tussen de binnen- en buitenwand van de massieve kachel geplaatst. Zo'n warmtewisselaar past niet alleen in onze leemkachels, maar ook onze finovens, speksteenkachels, bakovens en fornuizen kunnen hiermee uitgebreid worden.
Door de manier van inbouwen is er geen invloed op de schone verbranding van de kachel en wordt het hoge rendement niet beïnvloed. Een hydraulische pompgroep en regelunit besturen dit veilige systeem. Een deel van de in de kachel opgewekte warmte kan zo voor bijvoorbeeld vloer -en wandverwarming ingezet worden en/of opgeslagen worden in een buffervat.
Kijk voor meer informatie over een warmtewisselaar hier.


Branchevereniging WARM in Nederland:
Vuurmeesters is bestuurslid van branchevereniging WARM in Nederland.
WARM is de afkorting van Warmte Accumulerende Regenereerbare-brandstof Massakachels. Kachelbouwers die zich dagelijks bezighouden met de opbouw van deze accumulerende kachels zijn in deze vereniging samengekomen. De stralingswarmte, het grote gebruiksgemak, de milieuvriendelijkheid en het hoge verbrandingsrendement maken deze kachels warmtebronnen van de toekomst.
Download hier de nieuwste folder van WARM.