Speksteenkachel introductie

Speksteenkachels zijn een ideale warmtebron gemaakt van Fins speksteen. Speksteen is een eeuwenoud gesteente dat uitstekend geschikt is voor verwarming. Het neemt door de gelaagde structuur en grote massa snel energie op, houdt die vast en straalt de warmte snel de woonruimte in. Vuurmeesters bouwt al jaren massieve speksteenkachels van het merk Tulikivi. We zijn gecertificeerd dealer van dit innovatieve Finse bedrijf via hun importeur voor de Benelux Dutry & Co. Voor uitgebreide informatie, deskundig advies en vakkundige opbouw bent u bij ons op de juiste plaats.

Het Finse oergesteente waaruit we onze massieve kachels opbouwen is zachtgrijs van kleur, makkelijk bewerkbaar en zijdezacht. De natuursteen heeft een hoog soortelijk gewicht en dichtheid. Het wordt in Finland op een milieuvriendelijke manier gedolven in een openlucht groeve. De modellen van Tulikivi zijn bij de speksteengroeve in Finland op maat gezaagd en worden zo aan Vuurmeesters geleverd. De opbouw van een speksteenkachel duurt slechts een tot twee werkdagen afhankelijk van het model.

Door het tegenstroomprincipe en de speciale door Tulikivi ontwikkelde stookruimte wordt de energie van het hout gedurende het hele verbrandingsproces efficiënt opgeslagen door de speksteenmassa. De hete rookgassen, die in de stookruimte een temperatuur van circa 1000 graden celsius bereiken, koelen door eerst naar boven en vervolgens weer naar beneden geleid te worden af tot circa 200 graden celsius. Hierdoor wordt de warmte opgeslagen in de kachelmassa voordat de rookgassen door de schoorsteen ontsnappen. In de praktijk hoeft een speksteenkachel maar één of twee keer per dag kort gestookt te worden voor een dag aangename stralingswarmte. Een verbrandingsrendement van circa 85% is met een speksteenkachel van Tulikivi makkelijk haalbaar. Het rendement kan nog verder verhoogd worden door de kachel uit te breiden met een comfortabele verwarmde zitbank.

Een speksteenkachel is een milieuvriendelijke keuze. De kachel gaat een leven lang mee; de bouwmaterialen zijn van hoge kwaliteit en bijzonder duurzaam. Ook is door de zeer hoge verbrandingstemperatuur de kachel schoon en zuinig. Daarnaast is hout een hernieuwbare onuitputtelijke energiebron en draagt het stoken van hout niet bij aan het broeikaseffect. Door de langgolvige infraroodstraling is behalve het milieu ook uw gezondheid gebaat bij een speksteenkachel. Dankzij deze stralingswarmte blijft de luchttemperatuur vrijwel constant en behoudt zijn natuurlijke luchtvochtigheid. De kalme en rustige stralingswarmte brengt veel minder lucht in beweging dan bijvoorbeeld een metalen kachel of CV-radiatoren. Zachte stralingswarmte dringt diep in het lichaam binnen en is ontspannend voor onze huid, bloedsomloop, spieren en gewrichten. Onze kachels worden door tevreden klanten ook wel beschreven als knuffelkachels.

In onze toonzaal hebben we een drietal Tulikivi speksteenkachels opgebouwd. Deze kunt u tijdens een toonzaalbezoek bekijken en de aangename stralingswarmte ervaren. Op dit moment staan de volgende modellen in onze toonzaal:
TU 1000/ 91, een lichtere variant speksteenkachel, geschikt voor de kleine woning.
TLU 2000/ 91, een kachelbakoven combinatie, uitgebreid met een verwarmd zitplateau van speksteen.
LLU 1250, een speksteenfornuis waarop dagelijks gekookt en gebakken wordt.
Onze toonzaal is op afspraak geopend; maak gerust een afspraak voor een bezoek.