Finoven introductie

De massieve finovens van Tiileri werken volgens het tegenstroomprincipe, waarbij de hete rookgassen bovenin de kachel gedwongen worden weer te dalen voordat ze de schoorsteen in kunnen gaan. Op deze manier geven de rookgassen het overgrote deel van hun warmte af aan de omliggende kachelmaterialen. De grote steenmassa van een finoven zorgt er vervolgens voor, dat dit type kachel na het stoken nog heel lang warmte blijft uitstralen. Finovens kenmerken zich verder door een zeer efficiënte en schone verbranding.

Wij leveren en bouwen circa 30 verschillende modellen. Vrijstaande finovens, afgeronde modellen, doorkijk- of tunnelhaarden, kachels met een bakoven, fornuizen en hoekkachels. Er zijn grote modellen voor grote ruimtes en kleinere voor minder grote ruimtes. Indien gewenst is het mogelijk om de kachelmaten aan de situatie aan te passen, bijvoorbeeld door het metselwerk hoger op te trekken dan de aangegeven standaardmaten. Alle modellen met een onderaansluiting kunnen worden uitgebreid met een verwarmde zitbank of een verwarmde muur. Ook is het mogelijk modellen met elkaar te combineren: zo kan een warmtemeubel ontstaan dat is opgebouwd uit een combinatie van een kachel in de woonkamer en een fornuis in de keuken.

De finovenmodellen die gebouwd en geleverd worden door Vuurmeesters bestaan uit een compleet pakket kachelbouw materialen. Dit bestaat uit op maat gezaagde vuurvaste stenen voor de stookruimte en op maat gezaagde stenen voor de buitenmantel. Verder bevat dit pakket een stookdeur met keramisch glas, een asladeur, een rooster, vuurvaste lateien en platen, mortels, reinigingsluiken met inbouwframe, keramische wol, bouwtekening en reserve stenen. U kunt als materiaal voor de buitenmantel kiezen tussen bakstenen of leemstenen. Deze laatste zijn niet op maat gezaagd; deze kunnen we wel in twee breedtes leveren, namelijk 7 of 9 centimeter stenen. De stookdeur, asladeur en reinigingsluikjes zijn vervaardigd van hoogwaardig gietstaal. Vuurmeesters importeert deze modellen direct vanuit Finland.

De in het finoven-pakket geleverde stenen zijn al op maat gezaagd; hierdoor is de bouwperiode kort. Vanaf vloerniveau wordt de finoven steen voor steen opgemetseld en krijgt de kachel zijn uiteindelijke vorm. Gemiddeld duurt de bouw vier werkdagen. Daarna wordt de afwerklaag aangebracht: deze bestaat uit twee lagen basisleem. Naar wens kan de finoven na het drogen op kleur gebracht worden met minerale verf of een stuclaag.

Tijdens een kachelbouw-workshop bouwen we altijd een of zelfs meerdere finovenmodellen op. Door de grote kachelmassa is aandacht nodig voor een draagkrachtige fundering. Ook heeft een finoven een goed functionerend schoorsteenkanaal nodig. Neem voor meer vragen contact met ons op.