Op de boerderij van Wies en Michel in Toldijk bouwden we in week 36 drie massieve warmtebronnen.
In de woonkamer werd finovenmodel Tune opgebouwd, in dit model is de stookopening richting woonkamer geplaatst en de stenen bakoven richting keuken.
Finoven model Lauri uitgebreid met twee opslagvakken voor hout, werd steen voor steen opgemetseld in het kantoor.
Een maatwerkkachel met de door Heikki Hyytiäinen ontwikkelde fire-box als basis kwam in de slaapkamer.
De drie nieuwe schoorsteenkanalen waren in de week voorafgaand aan de workshop door Vuurmeesters gemonteerd. Samen met de rietdekker werden nieuwe dakdoorvoeren gemaakt.
De 11 deelnemers kwamen uit Nederland, België, Engeland en Ierland. Ze werden begeleid door Roland Voppel, Joppe van der Rijst en de Belgische kachelbouwer Bert de Keyser. Bert is, na het volgen van een paar kachelbouw workshops, als zelfstandige met een eigen kachelbouwbedrijf begonnen.
Het programma op maandag 3 september begon met een kennismakingsrondje en een korte inleiding door Heikki Hyytiäinen over de door hem ontwikkelde fire-box. Daarna werden stenen en mortels naar binnen gedragen en kon de eerste steen al snel gelegd worden. Pauzes voor koffie/thee, lunch en avondeten konden we door het mooie nazomerweer in de boomgaard doorbrengen.
Dinsdag 4 september bouwden deelnemers laag na laag van de drie kachels op. Joppe van der Rijst vertelde over zijn eigen leemkachel waarin een warmtewisselaar van Toby Hafner is ingebouwd. Uit de groep deelnemers kwamen suggesties met betrekking tot andere soorten warmtewisselaars, zoals het zwaartekracht- systeem. Een interessante discussie volgde.
's Avonds gaf Heikki een aantal lezingen in galerie Zoet brood. Samen met meer genodigden luisterden en keken de deelnemers naar zijn presentatie waarin onderwerpen als de geschiedenis van het verwarmen met hout in Finland, ecologisch verwarmen, de fire-box, de uitstoot van fijnstof en gebruik van een accumulerende kachel uitgebreid behandeld werden.
Op woensdag 5 september stond naast het dagelijkse vragenuurtje een bezoek aan de leemkachel van een eerdere workshop-deelnemer op het programma. Vanzelfsprekend werd de rest van de dag besteed aan het ambachtelijke opbouwen van de kachels. In overleg werd besloten een recht ontwerp te veranderen in een klimkachel. De maatwerkkachel kreeg drie kleine treden van zandsteen en een plateau om bovenop te kunnen zitten.
Donderdag 6 september werden in de namiddag en na het avondeten eigen kachelplannen en kachelprojecten gezamenlijk besproken. Aan de hand van schetsen werd uitleg en toelichting gegeven.
De laatste stenen van kachels, banken en opslagvakken werden op vrijdag 7 september gelegd. De deelnemers leerden na de lunch hoe de eerste leemstuclaag opgezet wordt en de banken afgewerkt worden. Heikki gaf een presentatie over een gezond binnenhuisklimaat. Na de koffie en thee pauze volgde een korte evaluatie en uitreiking van het deelname-certificaat.
Ook werden plannen gemaakt om in het voorjaar of zomer een terugkomdag op deze locatie te organiseren. Een leuk idee!
Wies en Michel voelden zich 'de koning te rijk' en stoken van nu af aan dagelijks kleine vuurtjes om het vocht uit de kachels te stoken. Vuurmeesters zal later details afwerken en de laatste stuclaag aanbrengen.
Wij willen alle deelnemers nog een keer bedanken voor het prettige werk en Wies en Michel voor hun gezellige en goede verzorging.